Alt, hvad du skal vide om radonmåling

At måle radon er afgørende for at sikre et sundt indeklima. Her vil vi gennemgå, hvordan processen foregår, og hvor ofte du bør få målt radon i din bolig.

Selvom der ikke er et lovkrav hvor ofte radonmätning skal foretages, er der nogle situationer, hvor det anbefales at gøre det:

  • Hvis det er over ti år siden, du sidst fik målt radon, kan det være en god idé at gentage målingen. Radonniveauer kan ændre sig over tid, især hvis der er sket ændringer i husets konstruktion eller omgivelser.

  • Efter renoveringer eller ombygninger: Hvis du har foretaget ændringer i huset, kan det påvirke radonindtrængningen. En ny måling vil kunne afgøre, om radonniveauerne er blevet forhøjet.

  • Ved køb og salg af ejendom: Det er vigtigt at vide, om boligen har sikre radonniveauer, både som køber og sælger.

  • Ændringer i ventilation eller varmesystem: Forbedringer eller ændringer i disse systemer kan have indflydelse på radonniveauerne i huset, så det er værd at tjekke efter.

  • Mistanke om radon: Hvis du har en mistanke om, at der er radon i boligen, er det altid bedre at få foretaget en måling for at sikre dig.

Radonmålingen har til formål at fastslå, om radonniveauet i din bolig overstiger det anbefalede grænseværdiniveau på 200 Bq/m³. Radon kan trænge ind i boligen fra jorden, byggematerialer som blåbetong eller endda fra vandkilder. Det er det eneste sikre middel til at vurdere, om dit hjem udsætter dig for en sundhedsrisiko.

Sådan foretager du en radonmåling:

  1. Bestil radondoser fra et akkrediteret firma: Vælg et firma, der specialiserer sig i radonmåling.

  2. Placér doserne korrekt: Følg de medfølgende instruktioner om placering, så du får et nøjagtigt resultat. Doserne skal typisk placeres i forskellige rum, hvor du og din familie opholder jer mest.

  3. Mål i mindst to måneder: Målingen skal strække sig over mindst 60 dage, så du får et nøjagtigt billede af radonniveauerne. Det er bedst at måle i fyringssæsonen, hvor husene er mere lukkede.

  4. Returnér doserne: Når måleperioden er ovre, sender du doserne tilbage til analyse.

  5. Modtag rapporten: Inden for kort tid vil du modtage en rapport, der viser, om radonniveauet i din bolig er inden for de sikre grænser, eller om der er behov for at tage handling.

At måle radon er en enkel proces, men det er en vigtig investering i dit hjem og din families helbred. Sørg for, at dit hjem har en sund indendørs atmosfære ved at foretage en radonmåling og handle, hvis niveauerne er for høje.